Een opvallend gevleugeld schepsel klieft tijdens het Jupiler Pro League-seizoen 2021/22 door het Belgische luchtruim. Elke speeldag kiest het zo fris als een hoentje één wedstrijd uit, waarbij de hoofdvogel steevast wordt afgeschoten. Maak kennis met avis tactici, de tactiekvogel. Telkens zal dit gevederd voetbaltechnisch meesterbrein een opvallende tactische zet, een innovatief spelsysteem of een geniale wedstrijdkantelende ingreep vanuit de nok van het stadion met een adelaarsblik bestuderen en via dit platform aan u kenbaar maken. Eén ding is zeker: van de Kehrweg tot de Diaz Arena is elke stuntelige oefenmeester een vogel voor de kat.

Voor een vogel is de tocht van Luik naar Charleroi vrij aangenaam. De afstand tussen de twee grootste steden van Wallonië is tussen twee speeldagen door goed te doen, er is zelden tegenwind te bespeuren en de amper kronkelende E42 vormt een weinig van de vogelvluchtlijn afwijkende natuurlijke routebeschrijving. Op het programma stond de partij tussen Sporting Charleroi en Beerschot. Edward Still is uit tactisch oogpunt een zeer interessante coach, maar ik wou mijn blik vooral richten op aanpak van het in puntennood verkerende Beerschot.

Het vraagstuk – of defensief probleem – Raphael Holzhauser werd op een goede manier opgelost, of toch in de mate van het mogelijke: de Oostenrijker mocht aan de linkerkant plaatsnemen in een 4-4-2 met voorin nieuwkomer Lawrence Shankland naast de onmisbare Marius Noubissi. Zo’n platte 4-4-2 is het ideale systeem wanneer je voor de organisatie wil kiezen met zo weinig mogelijk ruimte tussen de linies, wanneer je beseft dat het aantal tegendoelpunten erg belangrijk is als je maar moeilijk tot puntengewin komt. Maar een kenmerk van het zich in de hoek waar de klappen vallen bevinden, is dat je wel eens met tegenslag te maken krijgt. Rood na vijf minuten, de 4-4-2 mocht meteen de vuilbak in.

Het sleutelmoment van de wedstrijd (bron: vogelapp)

De beginformatie was een goede keuze van Peter Maes, en de systeemwijziging toen zijn team met tien viel was dat ook. Meestal kiezen ploegen dan voor een 4-4-1, al dan niet na het doorvoeren van een wissel. Het is dan hopen op het houden van de nul, zonder dat je er zelf nog uitkomt op aanvallend vlak. Maes opteerde echter voor een 4-3-2. Middenvelder Joren Dom werd linksachter, terwijl linksmidden Holzhauser en de bewonderenswaardige rechtsmidden Issa Soumaré naar het midden werden getrokken, naar het voorbeeld van twee ‘8-en’ in een typische 4-3-3 met de punt naar achteren. Met daarbij ook de twee laag opererende spitsen was het ondanks de in balverlies nog steeds weinig lopende Holzhauser mogelijk om zowel goed te verdedigen als er nog regelmatig gevaarlijk uit te komen.

Gedurfd, eervol en eigenlijk ook vrij succesvol. Beerschot maakte het de thuisploeg behoorlijk lastig door telkens met voldoende spelers in de tegenaanval te gaan. Voetbaltechnisch legden de troepen van Maes enkele goede collectieve acties, met name enkele knappe driehoekjes, op de grasmat. Charleroi kwam in de eerste periode zelf moeilijk tot kansen, wat duidelijk maakt dat het ook organisatorisch snor zat bij Beerschot. Bij een brilscore na 45 minuten zou de tweede helft – mits goed overleg tijdens de pauze – er mogelijk anders hebben uitgezien. Het gegeven van de hoek waar de klappen vallen stak echter opnieuw de kop op, want Charleroi trof toch nog raak in de eerste helft. Als we de gemiste penalty even vergeten, tonen de expected goals aan dat die treffer toen niet per se nodig was.

Ook deze supporter op de vogelapp zag dat Beerschot het best goed deed

Na rust koos Peter Maes dan wel voor een 4-4-1 via de invalbeurt van Dario Van Den Buijs, maar door de snelle tweede goal van Charleroi was die tweede periode eigenlijk een maat voor niets en vooral geen reden om alle hoop te verliezen. Men mag niet vergeten dat Peter Maes, iemand die dankzij zijn winnaarsmentaliteit niet snel het vertrouwen van een spelersgroep verliest, allicht een van de voornaamste kandidaten zou zijn om over te nemen wanneer een andere coach deze 1 op 18 had laten noteren.


Eerder verschenen:

Advertentie